The Secrets of My Legacy

Poli Oh Poli…

Posted on: July 2, 2007

Akhirnya aku pun masuk ler poli nih… Mase aku baru balik dari temuduga askar tu, skola xcuti lagi… So aku pun pi skola mcm biase… Member2 aku sume bagi cadangan apply poli… Dgn berat ati, aku pun pi la update application aku tu.. Sebelum masuk form 6 tu dah apply… tapi xdpt… So, aku pun just try my luck lagi skali… Kejap je dia proses… Lepas sbln kuar result application aku tu… Berjaya diterima masuk untuk kos dip kejuruteraan awam… Umah aku xde internet time tu… Aku pi check kat cc je… Dapat je tau aku diterima masuk, cepat2 aku balik umah… Bagi tau kat parents aku… Diorang ckp tahniah… Hehehehe…

Time 1st sem aku kat sane, dok kat dalam asrama… Xleh bawak kenderaan sendiri… Peraturan biase la tu kan… Bestnye dok asrama… Tu la 1st time aku dok kat asrama… Selame nih xpenah dok asrama pun… Kelas aku kat poli tu xramai… 28 orang je… Jumlah yg agak sikit utk kelas2 mcm kos aku… Subjek2 utk 1st sem nih xberat sgt… Just basic utk mantapkan ape yg dah blaja time form 5 dulu tu je… Subjek febret time tu plak lukisan kejuruteraan… Mmg best giler melukis gune pembaris… Sebab tu sampai sekarang aku xterer lukis free hand… Hehehehe…

2nd sem plak dah kene dok kat umah sewa… Punye la sepakat kami nih, budak2 melayu laki2 sume duduk satu umah sewa.. Hehehehe… Cambest kan?? Mmg best pun… 1st time dapat merase dok umah bujang… Mule2 dok situ, langsung xde pape peraturan.. agak tak terurus sket umah tu… Masing2 tunjuk lagak mcm bos je… Pastu tak sampai 4 bulan, ada yg ckp nak cari umah sewa lain.. Bahaya dok situ sebab kawasan banjir… Aku set je… Kalo kene banjir kang sape lak yg nak bayar duit repair moto aku tu kan… Pastu kami pun pindah ar umah… Nakkate jauh sangat tu xde ar… Dalam 6km lebih je… Ok la tu dari kene banjir kang lagi teruk…

3rd sem, dah dok umah sewa baru tu, lagi mcm2 kerenah rupenye… Yang elok tu, elok la… Yg hampeh tu, maintain hampeh gak… Member aku penah saun pasal sikap budak2 nih… Tapi pada pendapat aku, bukan sebab sikap… Tanggungjawab tu kene ada kat dalam diri. Kalo hampeh mane pun sikap, tapi ada rasa tanggungjawab, aku rase umah tu takkan ada istilah orang gaji… Cakap banyak pun tak gune kat diorang tu… Yang boleh terima teguran, terima dgn elok dan terbuka je… Yang tak leh terima tu, mcm2 alasan la yang diberi… Kalo dah idop bermasyarakat, kene ar same2 berganding bahu. Btol x?

Sekarang nih aku tgh cuti sem… Kejap je rase dah 3 sem aku ni kat poli… Mcm2 citer, mcm2 kerenah aku jumpe… Pengalaman. Tu je ungkapan yg aku leh gambarkan sepanjang idup membujang diperantauan nih… Sekarang dah nak masuk sem 4. Dah masa utk praktikal. Masa utk menguji ilmu yg aku pelajari selame nih kat poli.. Aku harap tak ada ape2 masalah sepanjang aku praktikal nanti… Korang yang baca post ni pun doakan la kejayaan aku ni ye..

1 Response to "Poli Oh Poli…"

insyaallah… semoga berjaya..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: